100. Château de Pibarnon | Bandol Rosé

De wijnstreek Provence ligt in het zuidoosten van Frankrijk, het zuidelijke deel van de Provence, de Provence-Alpes-Côte d'Azur. De regio is vooral bekend om haar roséwijnen met doorgaans wat bleke kleur, hoewel er ook Provençaalse witte en pittige rode wijnen vandaan komen. Het oppervlak aan wijngaarden is ruim 200 km² met een volume van 1.000.000 hectoliter wijn per jaar. Daarvan is ongeveer 60% rosé, 30% rood en 10% wit.

Bandol ligt in het zuid-oosten, ten westen van Toulon. Het is genoemd naar het vissersdorp Bandol. Vooral rode wijnen op silicium- en kalksteenbodems. Belangrijkste druivensoort is Mourvèdre. Verder voornamelijk Grenache en Cinsaut. Lagering van enkele jaren wordt voor Bandol-wijn vaak aanbevolen. Tien jaar of meer is ook niet ongebruikelijk. Dit vanwege het hoge tannine- en alcoholgehalte. De witte wijnen van Bandol zijn voornamelijk samengesteld uit Clairette blanche, Bourboulenc, Ugni blanc en tegenwoordig ook Sauvignon blanc.

Château de Pibarnon
Château de Pibarnon is gelegen in de kleine appellatie Bandol. Deze regio geniet een bijzonder microklimaat. Omringd als een soort amfitheater door bergketens en zuidelijk uitlopend in de vorm van terrassen tot aan de zee, krijgen de daarbinnen geplante wijngaarden het volle genot van gemiddeld 3000 uren zonlicht per jaar. De speling van de zeebries en de mistral zorgen voor de nodige verfrissing tegen de enorme Provençaalse hitte. De grindkalkgronden vormen een ideale voedingsbodem voor complexe delicate wijnen. De combinatie tussen micro-klimaat, terroir en geplante druivenrassen en de gedrevenheid van sommige eigenaars, maakt Bandol één van de mooiste en boeiendste appellaties van Frankrijk. Een van de meest gedreven eigenaars is Comte Eric de Saint Victor. Zijn vader Henri, kocht in 1975 Château de Pibarnon en nam zowel de wijngaard en het château indrukwekkend onder handen. De wijngaarden zijn in het hoogste gedeelte van de appellatie gelegen en hebben een fraai uitzicht over de zee. Door de hoge ligging rijpen de druiven net iets later dan in lagere gedeelten, wat het resultaat ten goede komt. Op Château de Pibarnon wordt zowel rood, wit als rosé gemaakt.