99. Weingut Ingrid Groiss | Hasenhaide Rosé

Deze bijzondere rosé van Ingrid Groiss is gemaakt van pinot noir en zweigelt, afkomstig van een bodem van grind met kalk. De druiven werden bij optimale rijpheid geplukt en na een strenge selectie zacht geperst, waarna het sap vergistte met een beetje restsuiker. De wijn werd tot eind januari sur lie (de fijne gistsporen) op inox opgevoed.

Weingut Ingrid Groiss
Weingut Ingrid Groiss ligt in het dorpje Breitenwaida, vrij centraal in het gebied, maar tegelijkertijd op slechts 50 kilometer van hoofdstad Wenen. De familie Groiss bezit hier zo’n 10 hectare wijngaard, die door de grootmoeder van Ingrid ruim vijftig jaar geleden werd aangeplant. Ingrid studeerde in eerste instantie bedrijfskunde, maar de familiewijngaard had op haar zo’n grote aantrekkingskracht dat ze hier een studie oenologie (wijnbouwkunde) aan vastknoopte. In 2010 vinifieerde ze haar eerste oogst, die al direct veel opzien baarde en lovende pers ontving. Ingrid heeft een hele pure benadering van het wijnmaken. Ze probeert zo weinig mogelijk technische ingrepen te doen en juist de natuur haar gang te laten gaan. Dat begint met een gezonde wijngaard, die zij op biologische wijze en met veel respect voor de natuur bewerkt. De opbrengst van de oude stokken is van nature laag en de druiven worden met volledige rijpheid geoogst. In haar streven zuivere, gebalanceerde wijnen te maken met een maximale expressie van de terroir, worden alle percelen individueel geoogst en op kleine roestvrijstalen vaten gevinifieerd en opgevoed. Houten vaten gebruikt ze nauwelijks; alleen voor de zogenaamde reservewijnen. Zo blijven haar wijnen elegant, fris en sprankelend. De uitstekende terroir en de ruim vijftig jaar oude stokken voegen daar complexiteit, mineraliteit en concentratie aan toe.