98. Quinta de Soalheiro | Mineral Rosé Alvarinho & Pinot Noir

Mineralige natuurwijn met een licht bubbeltje. Uit de Vinho Verde.

Het is bijna onmogelijk om een naam te vinden die beter past bij deze wijnregio (Vinho verde = groene wijn). Het landschap is werkelijk een zee van groentinten. Hier bloeit alles. De wijnranken groeien hier tegen de bomen aan of worden langs 2-4 hoge granieten palen (pergola's) geleid, zodat andere gewassen onder de wijnranken kunnen groeien. Het verhogen van de wijngaarden had ook tot voordeel dat de druiven hoog hangen en dus niet de grond raken en bijgevolg minder gevoelig zijn voor rot. Tegenwoordig stappen echter steeds meer boeren over op moderne methoden waarbij de wijnranken langs draden op 1,5 m hoogte boeven de grond groeien. Dit systeem maakt machinaal oogsten mogelijk, vereenvoudigt het onderhoud en de druiven vangen meer zonneschijn op.

Vinho verde ligt in het Rios Minho gebied in het noodwesten van Portugal en strekt zich uit van de rivier de Douro tot aan de rivier de Minho, die de grens met Spanje vormt. Qua oppervlakte is het één van de grootste DOC gebieden van Portugal. En ook de noordelijkste. De Vinho verde wordt van noord naar zuid omgeven door een aantal bergen: serra da peneda, serra do gerês, serra da cabreira, serra de alvão en de serra do marão. Vanaf de oostgrens loopt het gebied geleidelijk af, richting Atlantische Oceaan.

Het begrip Vinho verde betekent in het Portugees niet groen, zij bedoelen er immers een 'jonge' wijn mee.
De Vinho Verde is ingedeeld in negen districten: Moncão, Lima, Cávado, Ave, Amarante, Sousa, Baião, Paiva en Basto. De beste wijnproducenten hebben zich verenigd in de APEVV (Associação dos Produtores Engarrafadores de Vinho Verde).
De witte wijnen overheersen thans de rode. De witte zijn namelijk geschikt om te exporteren terwijl de rode vooral lokaal worden geconsumeerd.

Quinta de Soalheiro
Quinta de Soalheiro ligt in de meest noordelijke punt van Portugal, in de subregio van het Vinho Verde gebied, genaamd Monção e Melgaço. De wijngaarden worden beschermd door een bergketen in het noorden en zijn zo ideaal gelegen voor het verbouwen van de alvarinhodruif, met precies genoeg van alles: zon, warmte en neerslag. Juist deze unieke omstandigheden zorgden ervoor dat João Antonio Cerdeira hier in 1974 zijn eerste wijngaard alvarinho aanplantte. Inmiddels is João opgevolgd door zijn kinderen Luis en Maria, die het bedrijf verder hebben uitgebouwd en geperfectioneerd. Alles gebeurt hier met veel gevoel voor detail. De wijngaarden worden biologisch bewerkt en het wijnmaakproces kent maar één doel: zuivere en harmonische wijnen maken.