95. Quinta do Tedo | Fine Tawny 8 years - Port

Port is een versterkte wijn uit Portugal, met een alcoholgehalte tussen 18 en 20 procent. Het is een typische zoete rode, witte of rosé wijn, geserveerd als aperitief, digestief of als dessertwijn. Tegenwoordig wordt overal ter wereld versterkte wijn geproduceerd met sterke gelijkenis ten opzichte van port. Hierbij zijn Australië en Zuid-Afrika de bekendste concurrenten. In tegenstelling tot de Verenigde Staten mag in de Europese Unie alleen het product uit Portugal het label port dragen.

De Tawny Port is genoemd naar de taankleur, die ontstaat doordat de wijn meerdere jaren op vat rijpt, zodat hij iets kan oxideren. Dit is een blend van port(o')s van verschillende oogstjaren, maar heeft als voornaamste kenmerk dat hij meerdere jaren in vaten gerijpt heeft, wat zijn typische tawny kleur geeft. Helaas wordt er in de goedkopere klasse tawny port veel gerommeld om de juiste kleur of geur te krijgen. Zo wordt nogal eens de rode en witte port samen gemengd.

Quinta do Tedo
Quinta do Tedo heeft een Single Quinta-classificatie, dat wil zeggen dat de druiven voor 100% afkomstig zijn van eigen wijngaarden. Daarnaast zijn alle vijf percelen van de Quinta ‘klasse A’-wijngaarden. Deze classificatie is de hoogste die door het officiële ‘Instituto do Vinho do Porto’ aan een wijngaard gegeven kan worden. Hij is te vergelijken met de grand-cru-status in bijvoorbeeld de Bourgogne in Frankrijk. Eigenaren van deze Quinta zijn Vincent Bouchard en zijn vrouw Kay. Vincent is oorspronkelijk afkomstig uit de Bourgogne en is een telg uit een oud wijnmakersgeslacht. Kay ontmoette hij toen hij op uitnodiging van de beroemde wijnmaker Mr. Mondavi in Amerika een opleiding wijn-marketing volgde. Sinds 1992 zijn ze eigenaar van deze prachtig gelegen Quinta.