92. Domaine Cauhapé | Ballet d'Octobre - Jurançon moelleux

De druiven worden eind oktober geoogst waarna allereerst een koude schilweking plaatsvindt om zo aroma’s aan de schil te onttrekken. Hierna volgt een lichte persing waarna het vrijgekomen sap een alcoholische gisting ondergaat op grote vaten van gebruikt Frans eiken.

Domaine Cauhapé
De geschiedenis van de Jurançon-wijn is oud en dateert uit de tijd van de Romeinen. In de achttiende eeuw beschouwde men jurançon als een godendrank, die ook wel ‘vin du roi’ werd genoemd. Begin vorige eeuw kwam het gebied door de allesverwoestende druifluis in verval en pas in de jaren zeventig werd het gebied nieuw leven ingeblazen door de oprichting van de cave coopérative. Het leed was geleden en steeds meer boeren keerden terug naar hun land en kozen voor de wijnbouw. Zo ook Henri Ramonteu die begin jaren tachtig besloot zijn koeien en weilanden te verkopen om zich uitsluitend toe te leggen op de wijnbouw. Hij kocht wijngaarden, volgde een oenologische opleiding, liet zijn koeienstal ombouwen tot een oogverblindende vinificatiehal met de modernste apparatuur en werd binnen een paar jaar de meest toonaangevende producent van Jurançon.