86. Palazzo Maffei | Amarone della Valpolicella

Voor amarone wijnen worden de druiven corvina, rondinella en soms molinara druiven gebruikt. De druiven worden handmatig geoogst en allen echte rijpe druiven worden geplukt. De oogst vindt meestal plaats in de eerste 2 weken van oktober. Daarna laten ze de druiven gedurende 120 dagen gedeeltelijk indrogen op matten of in speciale geconditioneerde ruimtes. Deze methode heet appassimento. Doordat het vocht uit de druiven verdampt verliezen ze 30% - 40% van hun volume. De druiven zijn dus extra geconcentreerd en hebben een heel hoog suikergehalte. Het resultaat is een geconcentreerde wijn met veel body door een hoog alcoholgehalte en veel kleur.

Palazzo Maffei
Valpolicella, gelegen boven de stad Verona in het noorden van Italië, maakt deel uit van ‘s lands grootste wijndistrict, Veneto. Een van de topproducenten in Valpolicella is Palazzo Maffei van de familie Cottini. Het wijnhuis ligt bij het dorp Tregnago op 400 meter hoogte, midden in de Illasivallei, een van de mooiste plekjes van het gebied, en wordt omringd door twaalf hectare wijngaard. Naast prachtige Valpolicellawijngaarden bezit de familie Cottini ook wijngaarden elders in Veneto.