85. Domaine des Ouled Thaleb en Alain Graillot | Tandem Syrah du Maroc - Zenata

In de Romeinse tijd was Marokko een gerespecteerd wijnland. Maar met de komst van de Islam raakte de wijnbouw in de vergetelheid. Aan het begin van de 20ste eeuw was er een korte opleving. Franse kolonisten legden op grote schaal wijngaarden aan. De meeste daarvan zijn inmiddels weer verdwenen. De laatste jaren is er weer een kleine opleving. Opnieuw zijn het Franse wijnbedrijven die in de Marokkaanse wijnbouw investeren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het vooral Franse druiven zijn die je in de Marokkaanse wijngaarden aantreft. En de meeste zijn blauw: Carignan, Cinsault, Syrah, Grenache, Cabernet Sauvignon en Merlot. De wijnen doen over het algemeen ook vrij Zuid-Frans aan.

Domaine des Ouled Thaleb en Alain Graillot
De levensvreugde van Alain Graillot is aanstekelijk. Dit geldt niet alleen voor zijn liefde voor mooie wijnen en lekker eten, maar ook voor zijn favoriete sporten als skiën, fietsen en zeilen en zijn passie voor reizen. Als hij over dit soort onderwerpen met je praat, beginnen zijn ogen te fonkelen. Enkele jaren geleden had hij tijdens een fietstocht door Marokko de uit Bordeaux afkomstige Fransman Jacques Poulain ontmoet. Deze was daar al vele jaren werkzaam als adviserend oenoloog bij het wijnbedrijf Thalvin. Jacques vertelde Alain over de bijzondere wijngaarden in het westen van Marokko ter hoogte van de plaats Rommani, zo’n veertig kilometer uit de kust; wijngaarden waarvan hij vermoedde dat de syrahdruif het er meer dan uitstekend zou doen. Graillot liet zich overhalen om er een kijkje te nemen. Bij aankomst ontdekte hij een fantastische bodem van kleiafzettingen en kalk. Bovendien was het een ‘koude’ grond, die niet te veel warmte afgeeft aan de stokken, wat een groot voordeel is in deze toch al warme omgeving. Daarnaast zag hij nog enkele andere belangrijke ingrediënten voor het maken van grote wijnen op basis van de syrah: de soort bodem, die in staat is om waterreserves goed vast te houden, de invloed van de zee, die voor verkoeling en neerslag zorgt en ten slotte de hoogte waarop de wijngaarden liggen (450 meter), die koele nachten waarborgt. Hij besloot Jacques te adviseren bij het aanleggen van een wijngaard met 100% syrah en is inmiddels volop betrokken bij de vinificatie (het wijnmaken).