82. Viñas de El Regajal | Las Retamas

Wijn van biologisch verbouwde druivensoorten cabernet sauvignon, temperanillo, syrah en merlot.Het domein lit in het DO gebied van Madrid. 

De D.O. Vinos de Madrid bestaat uit drie subzones: Subzona San Martín de Valdeiglesias, 3.821 ha wijngaard ten oosten van Madrid in het zuiden grenzend aan Méntrida. De bodem bestaat uit bruine aarde op graniet, licht zurig en met weinig humus. Subzona Navalcarnero, 2.107 ha wijngaard ten oosten en zuidoosten van Madrid en ook grenzend aan Méntrida in het zuiden. De bodem is hier armer, zonder carbonaten, met weinig voedingsstoffen; de ondergrond is grof zand en klei die het water goed vasthoudt.

Subzona Arganda, 5.830 ha wijngaard in het zuidwesten van Madrid en grenzend aan La Mancha in het zuiden. De bodem in Arganda is veel beter, met vooral terrassen van klei/mergel op graniet en op sommige plaatsen een goede hoeveelheid kalksteen. Dit komt natuurlijk de wijn ten goede.

De totaal gecultiveerde oppervlakte bedraagt 23.957 ha waarvan minder dan een derde onder de D.O. valt (dat is de som van de drie bovengenoemde subzones). De wijngaarden liggen op een hoogte van 522 tot 800 m (vergeet niet dat Madrid, op 646 m, de hoogstgelegen hoofdstad van Europa is).

Viñas de El Regajal
Het kleine domein El Regajal is een hit in thuisland Spanje. Al vanaf de negentiende eeuw maakt men hier wijn op de hoge hellingen aan de rivier de Tajo. Het domein, gelegen in een natuurgebied in de DO Madrid, heeft er een ware cultstatus verworven en de wijnen zijn zeer in trek bij lokale restaurants en wijnbars. Een cultstatus verwerf je niet zomaar. Niet alleen de kwaliteit van het domein valt positief op, ook hun werkwijze. Uit respect voor de natuurlijke omgeving is vrijwel de gehele bodega onder de grond gebouwd en voorzien van de modernste apparatuur. De wijngaarden – aangeplant op hellingen en omringd door olijfbomen en kruidgewassen – worden biodynamisch bewerkt. Door deze werkwijze blijft de bijzondere omgeving onaangetast en komen er maar liefst 77 verschillende vlindersoorten op het domein voor!