81. Ceretto | Barolo

Barolo is een droge rode wijn uit het gelijknamige dorp of een van de omliggende dorpen in Piëmont, een Italiaanse wijnstreek ten zuiden van Turijn. Het wijnbouwgebied waar barolo gemaakt wordt, is ongeveer 1200 hectare groot. Een bijnaam van de wijn was al in 1860 "Wijn van koningen en koning van de wijnen". Barolo wordt gemaakt van de nebbiolo-druif. Met buurman Barbaresco en de Toscaanse Brunello di Montalcino vormt barolo het trio beste rode wijnen van Italië.

Deze barolo is gemaakt van een selectie druiven van de Bricco Rocche- en Brunate-wijngaarden. De wijn rijpte twaalf maanden op kleine barriques en vervolgens nog eens twaalf maanden op grote houten foeders.

Ceretto
In het noordwesten van Italië ligt de streek Piemonte, met als belang­rijkste stad Turijn. Piemonte, letterlijk ‘aan de voet van de berg’, wordt in het noorden bij het Aosta-dal omringd door Alpenreu­zen, die een natuurlijke bescherming bieden. Hoewel ook hier wat wijnbouw voorkomt, presteert vooral de wijnstok ten zuiden van de rivier de Po optimaal. In dit deel van Piemonte ontstaan heel gemak­kelijk mi­croklimaatjes en deze vorm­en samen met de unieke bodem een ideale combinatie voor het maken van topwijnen. Beroemde en kostbare wijnen als Barolo en Barba­resco komen hier dan ook van­daan. Maar er gebeurt hier meer, veel meer. Een van de toonaangevende wijnhuizen in Piemonte is Ceretto. Eind jaren dertig startte Riccardo Ceretto in Alba een klein wijnbedrijfje. In de jaren zestig namen de kinderen Bruno en Marcello de zaak van vader over en in de jaren daarna verwierf het huis Ceretto steeds meer naam en faam dankzij de zeer hoge kwaliteit van de wijnen.