80. Suertes del Marqués | Valle de la Orotava '7 Fuentes'

Bij deze heeft de wijnmaker zich niet hoeven te vervelen. Druiven afkomstig uit 35 percelen van verschillende, 10 tot 100 jaar oude wijngaarden: Los Geranios, Las Terrazas, Monteijo, Los Pasitos Cordón, Los Sauces, La Florida, Fefe, Trujillo, Fortaceros en Chibirique. Beetje klauteren ook: 250 tot 800 meter hoog. Lekker aan de slag bovendien met twee incourante druiven, de lokale listán negro plus de tintilla. Die laatste wil nog weleens verward worden met de tintilia de Molise maar is een alias van lastpak trousseau, niet voor niets tevens bekend als bastardo. De inspanningen zijn niet vergeefs geweest. Ruig rood en zwart fruit, aarde, paddenstoelen, vulkaanmineralen klinken door en er dient zich nog wat wildebeestenzweem aan. Niet alledaags, wat u zegt.

Suertes del Marques
Suertes del Marques '7 Fuente's is een wijn afkomstig van het eiland Tenerife uit het D.O. Valle de La Orotava. Deze vallei ligt aan de noordwestelijke kust van het eiland. 7 Fuentes betekent ‘zeven waterbronnen’ en is vernoemd naar het dorpje waar de wijn vandaan komt. De wijn is gemaakt door het wijnhuis Suertes del Marqués. Dit huis produceert sinds 2006 wijn, maar verkocht al 20 jaar druiven aan andere wijnmakerijen in Valle de La Orotava.

7 Fuentes is gemaakt van de druivensoorten Listán Negro en Tintalla. De wijn is een samenstelling van druiven geoogst van 35 percelen. De percelen zijn van zowel individuele wijnboeren als van het wijnhuis zelf. Ze liggen zo’n 250 tot 800 meter boven zeeniveau. De druivenranken zijn rond de 10 tot 100 jaar oud. Ook zijn ze geplant in een bodem die bestaat uit vulkanisch gesteente.

Men gebruikt zo min mogelijk kunstmatige ingrepen bij het maken van de wijn. Er wordt bijvoorbeeld geen gist toegevoegd. Daarentegen gebruikt men de van nature aanwezige wilde gisten op de druiven. Ook het sulfiet gebruik is gelimiteerd en wordt racking (overhevelen van wijn naar een ander vat) vermeden. Daarnaast worden de processen in de wijngaard en in de wijnmakerij handmatig uitgevoerd. Zoals bijvoorbeeld het plukken van de druiven. Ook vermijd men pesticiden gebruik zoveel mogelijk. In plaats daarvan gebruikt men natuurlijke middelen om uitbraken van ongewenste organismen in de wijngaard te bestrijden.

De 7 Fuentes heeft malolactische fermentatie ondergaan. Als gevolg van deze fermentatie zijn de zuren zachter van smaak. Na de vinificatie rijpt de wijn 8 maanden. Hierbij gaat 60% van de wijn in cementen tanks en 40% in Frans eikenhouten wijnvaten van 500 liter.

Suertes del Marques 7 Fuentes heeft een uitzonderlijke, andere smaak. Dit komt doordat men druiven gebruikt die men elders in de wereld niet gebruikt. De body is medium/lichte met 13,5% alcohol. De kleur is donker rood en de vloeistof is vrij doorzichtig. Hij voelt zacht en rond in de mond. De zuren zijn zacht en geeft de wijn een frisse smaak. Daarnaast heeft de wijn een flinke dosis rood fruit en mineraal achtige aroma’s. De wijn kan jong gedronken worden en heeft weinig tannines. De wijn heeft een goede balans en er zijn geen overheersende aroma’s. Kortom; een goede wijn met een ‘andere’ smaak.