78. Fontalpino | Chianti Colli Senesi

Oenologe Gioia Cresti stelt: de basis voor deze wijn ligt in de wijngaard Montaperti. De wijngaard is een paradijs voor insecten en kleine organismen, en een geweldig ‘nest’ voor de sangiovesedruiven. Het gezonde fruit wordt met de hand geplukt en zeer streng geselecteerd; alleen de allermooiste druiven gaan de fles in. Na de vinificatie rijpt de wijn acht maanden op barriques en drie maanden op de fles.

Fontalpino
De Crestifamilie maakt al meer dan honderd jaar wijn, en kocht de in Montaperti gelegen wijngaarden in de jaren zestig van de vorige eeuw. Montaperti ligt nabij het prachtige Siena en het historische stadje Castelnuovo Berardenga, op de grens tussen Chianti Colli Senesi en Chianti Classico. Hun hele filosofie is er op geënt om de prachtige natuurlijke en historische omgeving zo weinig mogelijk te verstoren. In totaal bezit de familie 23 hectare wijngaard, waarvan het merendeel is aangeplant met de lokale sangiovesedruif. Gioia Cresti is oenologe en verantwoordelijk voor het gehele proces van wijnmaken. Het maken van excellente wijnen begint voor haar in de wijngaard, waar met zeer veel respect voor de natuur wordt gewerkt. Ieder perceel wordt alleen bij perfecte rijpheid geoogst, waarna ook nog eens een strenge selectie van de druiven plaatsvindt. Alleen de beste druiven halen de fles. Ook in de kelder krijgen alle wijnen haar volle aandacht. Gioia zoekt naar harmonie en elegantie, niet naar overmatige concentratie en houtinvloed.