74. Château Barberousse | Saint-Emilion

Saint-Émilion is een wijnstreek op de rechteroever van de Dordogne, nabij Libourne. De streek is een van de beroemdste wijndistricten in de wereld. Het wijngebied beslaat een oppervlakte van 5500 ha. In dit deel van de Bordelais wordt al sinds de 3de eeuw wijnbouw bedreven. Daardoor heeft het een van de langste tradities van het hele wijnbouwgebied Bordeaux. Er wordt enkel rode wijn geproduceerd.

Volgens de Appellation d'Origine Contrôlée mogen de volgende druivenrassen worden gebruikt voor het maken van rode wijn in de Saint-Émilion: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Carménère en Malbec.

Château Barberousse
Bij het gehucht Le Bibey, op een steenworp afstand van het stadje Saint-Emilion, ligt Château Barberousse van de familie Puyol. Van een kasteel is hier overigens geen sprake, want het betreft niet meer dan een boerenhuis met een flinke schuur. In 1985 bezochten wij dit domein voor de eerste keer. Export kende Monsieur Puyol toen niet of nauwelijks, want zoals hij zei: “Mijn klanten wonen in Frankrijk, want ik spreek alleen maar Frans.” Inmiddels is het domein internationaal bekend. Zoon Stéphane heeft de algemene leiding overgenomen en de kwaliteit is mede dankzij een beter houtgebruik voor de opvoeding van de wijnen, nog verder gestegen.