73. Quinta do Pinto | Lasso Red

Na de oogst volgt een uitgebreide selectie van de druiven, die op alleen met behulp van natuurlijke gisten vergisten. Na de malolactische vergisting rijpt de wijn gedurende 9 maanden op 2 en 3 jaar oude vaten van Frans eikenhout. De Lasso Red is een volle, gastronomische wijn met uitbundige geuren van zwart en rood fruit, kruiden, menthol en subtiele vanilletonen. De smaak start fris en mineraal, met een duidelijke invloed van de Atlantische Oceaan. Daarna volgen volle aroma’s van rijp rood en donker fruit, kruidigheid en een vleugje cacao. De afdronk is lang, rond en elegant.

Quinta do Pinto
In het hart van Lisboa, in het subgebied Alenquer, ligt wijnhuis Quinta do Pinto. Gevestigd in het plaatsje Marceana bezit de familie Cardoso meer dan 100 hectare wijngaard, die gelegen zijn op de glooiende heuvels rondom een 17de eeuws herenhuis. 

De geschiedenis gaat meer dan twee eeuwen terug. Er wordt 
verteld dat de wijnen destijds al een uitzonderlijke kwaliteit hadden en om deze reden meer “pintos” waard waren, de gouden munt die in omloop was tijdens het bewind van João V. De heer Pinto, destijds een belangrijke voorman van de Quinta, was naar zeggen een zeer charismatische man en tevens goed thuis in de wijnbouw en oenologie. Hij wist het wijnhuis aanzien en bekendheid te geven. Het toeval wil dat ook de huidige eigenaren ook de achternaam Pinto dragen.

De ligging van de wijngaarden is zeer gunstig, waardoor er wel 19 verschillende (nationale en internationale) druivenrassen met succes worden verbouwd. De ranken profiteren van een gunstige zuidelijke ligging waar ze beschut zijn tegen de noordelijke wind van de Montejunjo heuvels, maar tegelijkertijd profijt hebben van de verkoelende Atlantische invloed.

Tot op de dag van vandaag worden de wijnen van Quinta do Pinto tot de top van Portugal gerekend.