73. Poggiotondo | Chianti 'Organic' DOCG

Chianti is een rode wijn die zijn naam ontleent aan het gelijknamige wijnbouwgebied in Toscane (Italië), ten zuiden van de stad Florence. Tegenwoordig worden chiantiwijnen in een groter deel van Toscane gemaakt in een gebied dat zich uitstrekt van Pisa tot Arezzo. De traditionele in mandflessen gebottelde wijn was in de jaren zestig voor velen verworden tot een synoniem voor slechte wijn. In de decennia daarna is er veel veranderd en inmiddels hebben de, nu meestal in bordeauxflessen afgevulde, wijnen een sterk verbeterde kwaliteit.

Tenuta Poggiotondo
Het prachtige domein Poggiotondo strekt zich uit op het glooiende landschap in het hartje van Toscanië, tussen Firenze en Pisa. Het is het familiedomein van de beroemde oenoloog Alberto Antonini, die over de hele wereld grote wijndomeinen consulteert. Antonini is een wereldburger met een enorme kennis en toewijding, die zich perfect inleeft in de talrijke wijnprojecten waarvoor hij gevraagd wordt. Zijn wereldse visie verschilt daardoor grondig van de meeste Italiaanse wijnmakers. Omwille van zijn uitzonderlijk talent en zijn charismatische persoonlijkheid is hij vriend aan huis bij de grootste wijnnamen ter wereld. Hij blijft echter bescheiden. Op Poggiotondo vinifieert hij zijn wijnen op de moderne manier met ultiem respect voor de Chianti regio. De 50 hectaren wijngaarden zijn in hoge dichtheid aangeplant op de westerse hellingen van Chianti. Poggiotondo is momenteel volledig organisch. De wijnen zijn harmonieus en mooi in balans. De Chianti ‘Organic’ en ‘Supériore’ zijn topvoorbeelden van Chianti, waar gelukkig de aciditeit in toom gehouden wordt en enkel een verfijnde invloed heeft op het rijkelijk aanwezige fruit. Elegantie en persoonlijkheid zijn kenmerkend voor de Poggiotondo wijnen.