70. Azienda Agricola Torre Raone | Montepulciano d'Abruzzo

De Montepulciano druif is sinds mensenheugenis aanwezig in de regio Abruzzen, maar pas vanaf de zeventiende eeuw kreeg de druif haar huidige naam. De Montepulciano d'Abruzzo wijn vertegenwoordigt meer dan 80% van het totale aantal in de Abruzzen geproduceerde DOC-wijnen en behoort tot de top drie van in Italië geproduceerde DOC-wijnen. De wijn is gemakkelijk te herkennen: Uitnodigend intens robijnrood, met de onmiskenbare geur van rood fruit, bloemen en specerijen, in de mond de droge smaak, zacht, mooie tannines in de lange afdronk, maken Montepulciano d'Abruzzo uniek.

Montepulciano d'Abruzzo DOC wijnen worden uitsluitend verkregen in wijngaarden op heuvelachtige of hoogvlaktebodems waarvan de hoogte niet meer dan 500 m boven de zeespiegel mag bedragen. De Montepulciano druif is een krachtige en matig late variëteit (de rijping vindt bijna altijd plaats tussen de eerste en de tweede tien dagen van oktober), aanpasbaar aan verschillende teeltsystemen, resistent en royaal; gemakkelijk en snel te drinken op jonge leeftijd vanaf zes tot acht maanden na de oogst.

Torre Raone
Azienda Agricola Torre Raone ligt verscholen in het schilderachtige landschap van de Abruzzen, ingesloten tussen de Apennijnen in het westen en de Adriatische Zee in het oosten. Eigenaar Luciano Di Tizio is een man naar ons hart, een bevlogen wijnmaker die samen met zijn jeugdvriend Antonio d’Emilio maar liefst 30 hectare wijngaard opnieuw inrichtte en met een biologische aanpak het domein naar een hoger niveau tilde. De wijngaarden liggen op zonnige heuvels op zo’n 350 meter hoogte. We vinden hier voornamelijk autochtone druivenrassen als montepulciano, trebbiano en pecorino die garant staan voor authentieke en pure wijnen. Luciano, Antonio en wijnmaker Romeo Taraborrelli kiezen in hun vinificatie voor traditie, maar maken ook gebruik van alle hedendaagse kennis en technieken.