63. Cantina LaSelva | Morellino di Scansano

Morellino di Scansano DOCG is een droge rode Italiaanse wijn afkomstig uit de heuvels aan de kust van Zuid-Toscane. Hij wordt geproduceerd rond het middeleeuwse dorp van Scansano, waarvan hij het tweede deel van de naam overgenomen heeft: Morellino. Dit is het verkleinwoord van "griotte" (een kleine zwarte kers) en wat letterlijk vertaald “zwart” betekent. Hoofdzakelijk samengesteld uit de Sangiovese druif, aangevuld met een andere druivensoort. In dit geval Merlot.

In 1978 kreeg Morellino di Scansano de hoogste Italiaanse herkomstbenaming DOCG. De druiven (90% sangiovese en 10% merlot) worden met de hand geoogst. De vergisting en opvoeding vindt plaats op grote roestvrijstalen vaten om het expressieve, fruitrijke karakter te behouden.

La Selva
Cantina LaSelva ligt in het schitterende Morellino di Scansano in het hart van de Maremma. Zij maken hier wijnen die betaalbaar zijn met een authentiek Toscaans karakter, geheel biologisch en op duurzame wijze. In 1980 koopt de Duitser Karl Egger een landgoed van zeven hectare in het zuiden van Toscane bij Magliano. Het oude landgoed ligt in het hart van de Maremma, wordt omgeven door bos en ligt niet ver van de Tyrreense zee. Direct vanaf het begin wordt volgens biologische principes gewerkt, waar dit ruige en mediterrane land perfect geschikt voor is. Karl is daarmee een van de eerste die hiermee bewust aan de slag gaat in Toscane. Naast de wijngaarden begint Karl ook fruit en groente te telen voor extra biodiversiteit. Tegenwoordig beslaat Cantina LaSelva dertig hectare wijngaarden die volledig biologisch worden bewerkt. Daarnaast ligt de nadruk ook op duurzaamheid. Zo is de nieuwe kelder uitgerust met zonnepanelen en ligt deze vooral ondergronds om zo energiezuinig te kunnen werken.