59. Kruger | 'Old Vines' Cinsault

De cinsault komt van een 65 jaar oude hooggelegen wijngaard, met een hele kleine productie van zeer geconcentreerde druiven. Johan vertelde ons dat hij hier heel voorzichtig met de druiven moest omgaan, om te voorkomen dat het een heel krachtig monster zou worden. Hij koos er daarom voor om een deel van de druiven niet te ontstelen, maar de gehele trossen te laten weken. Hij deed een soort van infusie, zonder de druiven onder te duwen (pigeage) of het vrijgekomen sap over de hoed van schillen te pompen (remontage). Door de korte en zachte weking bleef de kleur van de wijn relatief licht, maar het parfum was prachtig aromatisch. Na de vergisting werd de wijn gedurende zes maanden op kleine eikenhouten vaten opgevoed.

Kruger Family Wines
Johan Kruger is een zeer bevlogen en kundige wijnmaker. In 2005 won hij de prijs van Young South African Winemaker of the Year en ontving hij vijf sterren in de toonaangevende Platter wijngids. In Stellenbosch maakte hij furore op het wijngoed van zijn vader, Sterhuis, maar door de nodige onenigheid besloot Johan voor zichzelf te beginnen. Hij was al langere tijd zeer onder de indruk van de opkomende ‘cool climate’ regio’s van de West Kaap in Zuid-Afrika en had hier veel vrienden die hem wilden helpen. Zo begon Johan het waanzinnige project ‘Kruger Family Wines’, waarbij hij in de koele klimaatzones wijngaarden van zeer hoge kwaliteit opspoort en (indien nodig) de boeren volgens zijn filosofie het land laat bewerken om vervolgens de druiven van hen te kopen. Bij de wijnen van Johan draait het om souplesse, elegantie en balans.