53. Molino a Vento | Nero d'Avola - Sicilia

De nero d’avola - die zijn naam dankt aan zijn ‘geboorteplaats’ Avola - is de meest aangeplante druif van Sicilië. Hij ontwikkelt hier bij de juiste behandeling een geconcentreerde kleur, aroma’s van pruimen en iets aards, mooie frisse zuren en goede tanninen. De familie Di Maria geeft deze nero d’avola bovendien een korte opvoeding op eiken. Hierdoor komt ook het ‘warme’ karakter van druif schitterend naar voren.

Molino a Vento
In de provincie Trapani, in het westen van Sicilië, liggen op zacht glooiende heuvels wijngaarden die toebehoren aan het domein Orestiadi. Dit wijndomein is dertig jaar geleden gestart door de familie Di Maria. Zij kozen met ‘Orestiadi’ voor een naam uit de oude Siciliaanse legendes; een naam die herinnert aan de rijke geschiedenis van het eiland. Tenute Orestiadi, waar ook de Molino a Vento wijnen worden gemaakt, en dat een fantastisch uitzicht biedt op het dorp Gibellina, de zee en de zoutvelden, is in klassieke stijl gebouwd. De familie Di Maria runt hiernaast ook nog een bijzondere stichting die de lokale kunst en cultuur levendig houdt. Echter, alles wat zij ondernemen, hun wijnen voorop, heeft ook een moderne inslag! Zo is het wijndomein dat van buiten zo klassiek oogt, van binnen voorzien van een moderne kelder waar de nieuwste wijnmaaktechnologieën worden toegepast.