51. Tenuta Viscone | Refosco Dal Peduncolo Rosso - Venezia Giulia

Het druivenras Refosco komt oorspronkelijk uit Friuli in het noorden van Italië, tegen de Sloveense grens. Deze inheemse soort wordt manueel geoogst aan het einde van september en in het begin van oktober. De volledige naam van deze typische druivensoort is Refosco dal Penduncolo Rosso.

Deze eeuwenoude druif en deze wijn waren lange tijd in de vergeethoek geraakt. Keizerin Livia (58 voor Chr. – 29 na Chr. ) wilde echter al alleen maar refosco drinken, en ook Casanova schreef al dat ‘de refosco uitstekend was’. De refosco is, in tegenstelling tot vroeger, een stuk minder wild geworden. De druif levert elegante, krachtige wijnen op met een grote persoonlijkheid. De wijnen hebben een robijnrode kleur en een kruidige geur. De smaak is breed en stevig, houdt lang aan en doet denken aan kleine rode vruchtjes: bessen, bramen en bosaardbeitjes. In de lange afdronk is een zacht bittertje te vinden. Om de wijn enigszins te verzachten wordt vaak merlot gebruikt.verrichte. Het zijn stuk voor stuk wijnen die soepel en toegankelijk zijn en passend bij iedere gelegenheid.

Tenuta Viscone
Tenuta Viscone is eigendom van de familie Braidot, die hier al sinds 1870 wijn maakt en inmiddels 80 hectare wijngaard bezit. Het domein werkt met zowel autochtone als internationale druiven, die na de vinificatie niet worden geblend, maar als ‘monocépage’ (wijnen gemaakt van één enkele druif) worden gebotteld. De familie Braidot is zeer bevlogen en altijd op zoek naar het produceren van de best mogelijke kwaliteit. Bovendien hebben ze het vermogen om vanuit de tradities te blijven innoveren en verbeteren. Het resultaat: eigentijdse, levendige wijnen, boordevol karakter!