48. Aan de Breede Beek | Johanniter

Johanniter is een wit druivenras. De druif is in 1968 door Johannes Zimmermann van het wijnbouwinstituut in Freiburg gekweekt als schimmelresistent. Het is het resultaat van kruisingen tussen Riesling, Seyve-villard, Ruländer, en Gutedel. De Johanitter druif geeft mooie aroma's van fris en ook tropisch fruit.

Aan de Breede Beek
Op Landgoed Slichtenhorst ligt prachtig gelegen op een beschutte plek Wijngaard Aan de Breede Beek. In 2003 is de eerste hectare aangeplant en in 2010 is de wijngaard uitgebreid naar 2 hectare. De gebruikte rassen hebben allemaal een verhoogde resistentie tegen valse meeldauw. Ze zijn ontwikkeld bij de landbouwuniversiteit Geisenheim in Duitsland. Door de ontwikkeling van deze nieuwe rassen is het mogelijk om in het Nederlandse klimaat op duurzame wijze druiven te telen en daarmee een goede wijnkwaliteit te realiseren.

Henk Breugem (1961) is in 2003 begonnen met de aanplant van de wijngaard. Als tuinders­zoon heeft hij eerst 20 jaar in de geestelijke gezond­heids­zorg gewerkt. Op een goed moment besloot hij zijn agrarische 'roots' weer op te pakken en koos voor het opzetten van dit bedrijf. Nu werkt hij in deeltijd zowel op de wijngaard als in de geestelijke gezondheidszorg, een afwisselende combinatie.