43. Sigalas | Santorini

Assyrtiko? Op zijn minst een boeiende druif. Zou ontstaan zijn in Thera, ook al een eiland dat tot die Cycladen behoort, uit een kruising van twee andere Griekse variëteiten, de gaidouria en de platani. Een druif die goed bestand is tegen droogte en felle wind, net wat Santorini zo kenmerkend maakt, en vooral geliefd is voor zijn fris en mineraal karakter. Paris Sigalas is een meester in het vinifiëren van die assyrtiko en dat proef je meteen. Wijn met flink wat expressie, zowel in neus als mond, gedomineerd door fris citrusfruit, groene appel en limoenzeste, puntgaaf en prima gevarieerd in de mond, veel textuur en verscheidenheid, gewoonweg sappig, vitaal en lekker met een minerale expressie die je meteen ‘zen’ maakt. Gastronomisch breed inzetbaar. 

Sigalas
Op de oude vlaktes van Oia, in het noorden van het eiland Santorini, bevinden zich de wijngaarden van Domaine Sigalas. Dit wijnhuis, met aan het hoofd de begeesterde eigenaar Paris Sigalas, is in 1991 opgericht en produceert inmiddels jaarlijks 300.000 flessen. Vanwege de zanderige bodem, de felle winden (Meltemi genaamd) en de schroeiende zon wordt er op Santorini al eeuwenlang een unieke wijnbouwmethode gebruikt. De wijnstokken worden in de vorm van een krans gesnoeid en geleid, zodat ze een soort nestje of mandje vormen dat op de grond ligt, beschermd tegen de wind. Tevens houdt deze methode het vocht langer vast, want regen is zeldzaam op Santorini. Deze wijnstokken zijn niet geënt op Amerikaanse onderstokken, aangezien Santorini nooit last heeft gehad van de druifluis epidemie. Waarschijnlijk dankzij de zanderige vulkaanbodem. De meeste stokken zijn zestig jaar en ouder, sommige zelfs honderd jaar oud. De opbrengst is daardoor heel laag, maar de kwaliteit van de druiven is hoog.