30. Poggiotondo | Vermentino

De oude wijngaarden gevuld met de Vermentino druiven staan er prachtig bij. De oude ranken geven vandaag de dag rijpe en dikke trossen die opgroeien in een geweldig klimaat. Veel zonneschijn, koelte van de wind en dalende nacht temperatuur geeft de unieke mix van terroir. De druiven groeien erg gelijkmatig en behouden hun natuurlijke frisse elementen. Alle Vermentino druiven worden met de hand geoogst om zo enkel de mooiste trossen te kunnen selecteren. In kleine kratjes worden de Vermentino trossen verzameld en naar de pers van Poggiotondo gebracht. De oogst begint start altijd in de vroege ochtend om zo de druiven te beschermen tegen oxidatie. Na de persing rijpt deze witte wijn maar liefst zestig dagen op de Lie waardoor hij vol en romig wordt.

Het is een wijn uit een boekje, maar dan een sprookjes boekje. Want de geur van deze witte wijn neemt ons mee naar het prachtige Italië. Zo noteerden wij indrukken van geel fruit, verfijnde bloemen, rode appel en wat mineralen. In de smaak geeft hij een zeer prettig mondgevoel, veel rijkdom van wit en geel fruit waarbij de appel de overtoon heeft. Achter op de tong een beetje munt bladeren en kruidige tonen. De verfijnde zuur balans geeft een hele spannende ervaring.

Poggiotondo
Het prachtige domein Poggiotondo strekt zich uit op het glooiende landschap in het hartje van Toscanië, tussen Firenze en Pisa. Het is het familiedomein van de beroemde oenoloog Alberto Antonini, die over de hele wereld grote wijndomeinen consulteert. Antonini is een wereldburger met een enorme kennis en toewijding, die zich perfect inleeft in de talrijke wijnprojecten waarvoor hij gevraagd wordt. Zijn wereldse visie verschilt daardoor grondig van de meeste Italiaanse wijnmakers. Omwille van zijn uitzonderlijk talent en zijn charismatische persoonlijkheid is hij vriend aan huis bij de grootste wijnnamen ter wereld. Hij blijft echter bescheiden. Op Poggiotondo vinifieert hij zijn wijnen op de moderne manier met ultiem respect voor de Chianti regio. De 50 hectaren wijngaarden zijn in hoge dichtheid aangeplant op de westerse hellingen van Chianti. Poggiotondo is momenteel volledig organisch. De wijnen zijn harmonieus en mooi in balans. De Chianti ‘Organic’ en ‘Supériore’ zijn topvoorbeelden van Chianti, waar gelukkig de aciditeit in toom gehouden wordt en enkel een verfijnde invloed heeft op het rijkelijk aanwezige fruit. Elegantie en persoonlijkheid zijn kenmerkend voor de Poggiotondo wijnen.

Poggiotondo
Het prachtige domein Poggiotondo strekt zich uit op het glooiende landschap in het hartje van Toscanië, tussen Firenze en Pisa. Het is het familiedomein van de beroemde oenoloog Alberto Antonini, die over de hele wereld grote wijndomeinen consulteert. Antonini is een wereldburger met een enorme kennis en toewijding, die zich perfect inleeft in de talrijke wijnprojecten waarvoor hij gevraagd wordt. Zijn wereldse visie verschilt daardoor grondig van de meeste Italiaanse wijnmakers. Omwille van zijn uitzonderlijk talent en zijn charismatische persoonlijkheid is hij vriend aan huis bij de grootste wijnnamen ter wereld. Hij blijft echter bescheiden. Op Poggiotondo vinifieert hij zijn wijnen op de moderne manier met ultiem respect voor de Chianti regio. De 50 hectaren wijngaarden zijn in hoge dichtheid aangeplant op de westerse hellingen van Chianti. Poggiotondo is momenteel volledig organisch. De wijnen zijn harmonieus en mooi in balans. De Chianti ‘Organic’ en ‘Supériore’ zijn topvoorbeelden van Chianti, waar gelukkig de aciditeit in toom gehouden wordt en enkel een verfijnde invloed heeft op het rijkelijk aanwezige fruit. Elegantie en persoonlijkheid zijn kenmerkend voor de Poggiotondo wijnen .