27. Weingut Sybille Kuntz | Mosel-Riesling Qualitätswein trocken

Het warme groeiseizoen in 2019 met droge periodes in de zomer zorgde voor een uitstekende rijpheid van de Riesling-druiven. De koele herfstavonden tijdens de oogst zorgden voor uitstekende aromaprofielen en een goede zuurgraad. Door de hoge temperaturen tijdens de zomermaanden bleven de bessen vrij klein en hadden ze weinig sap, maar de druiven waren nog intenser van smaak. Het verouderingspotentieel is uitstekend, alleen de opbrengsten waren 30% lager dan het jaar ervoor.

Sybille Kuntz Weingut
Sybille werd geboren in een familie van wijnmakers, -handelaren, vatenmakers en kuipers, in het dorpje Lieser in het hart van de Moezelvallei. Zelf kiest ze aanvankelijk voor iets heel anders: een studie Business Administration in Wuppertal, ver weg van de familiewijngaarden. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ze opent een wijnwinkel om haar studie te bekostigen en leert zo de grote witte wijnen uit Frankrijk en Italië kennen. Veelal strakker en droger, wat indruk maakt op de wijnliefhebster die opgroeide met de traditionele, zoete Moezelwijnen. Sybille ontwikkelt de drang om een Moezel Riesling te creëren die zich kan meten met de cuvées uit de bekende topgebieden. In de jaren tachtig keert ze terug naar Lieser waar haar man Marcus en zij de totale controle over de familiewijngaarden en het wijnmaken krijgen. Ze doen de chemische onkruidverdelgers de deur uit en laten bloemetjes en plantjes tussen de wijnstokken weelderig groeien. De wijnstokken worden daardoor gedwongen om dieper te groeien, en bereiken een grotere diversiteit aan voedingsstoffen. Tegelijkertijd blijft de sterk leisteenhoudende bodem gezond. Dit doet de veertig tot maar liefst zeventig jaar oude wijnstokken goed. Al vanaf haar eerste oogst, in 1984, proef je de verandering: de wijnen bezitten een geweldige mineraliteit, uitstekende natuurlijke zuren en een perfecte balans. Een nieuwe stijl Moezelwijnen is geboren! Sybille is ambitieus en breidt het domein uit. Ook de nieuw aangekochte wijngaarden zijn beplant met oude stokken en hebben een helling van tot wel zeventig graden. De zon schijnt er haast verticaal op, terwijl het water van de Moezel het zonlicht nog eens reflecteert. Dankzij dit uitbundige zonlicht ontwikkelen de druiven zich optimaal en zorgen voor veel geur- en smaakstoffen. Sybille plukt de druiven zo laat mogelijk, opdat deze de tijd hebben ‘karakter’ te ontwikkelen. Het resultaat is verbluffend!

Sybille Kuntz Weingut
Sybille werd geboren in een familie van wijnmakers, -handelaren, vatenmakers en kuipers, in het dorpje Lieser in het hart van de Moezelvallei. Zelf kiest ze aanvankelijk voor iets heel anders: een studie Business Administration in Wuppertal, ver weg van de familiewijngaarden. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ze opent een wijnwinkel om haar studie te bekostigen en leert zo de grote witte wijnen uit Frankrijk en Italië kennen. Veelal strakker en droger, wat indruk maakt op de wijnliefhebster die opgroeide met de traditionele, zoete Moezelwijnen. Sybille ontwikkelt de drang om een Moezel Riesling te creëren die zich kan meten met de cuvées uit de bekende topgebieden. In de jaren tachtig keert ze terug naar Lieser waar haar man Marcus en zij de totale controle over de familiewijngaarden en het wijnmaken krijgen. Ze doen de chemische onkruidverdelgers de deur uit en laten bloemetjes en plantjes tussen de wijnstokken weelderig groeien. De wijnstokken worden daardoor gedwongen om dieper te groeien, en bereiken een grotere diversiteit aan voedingsstoffen. Tegelijkertijd blijft de sterk leisteenhoudende bodem gezond. Dit doet de veertig tot maar liefst zeventig jaar oude wijnstokken goed. Al vanaf haar eerste oogst, in 1984, proef je de verandering: de wijnen bezitten een geweldige mineraliteit, uitstekende natuurlijke zuren en een perfecte balans. Een nieuwe stijl Moezelwijnen is geboren! Sybille is ambitieus en breidt het domein uit. Ook de nieuw aangekochte wijngaarden zijn beplant met oude stokken en hebben een helling van tot wel zeventig graden. De zon schijnt er haast verticaal op, terwijl het water van de Moezel het zonlicht nog eens reflecteert. Dankzij dit uitbundige zonlicht ontwikkelen de druiven zich optimaal en zorgen voor veel geur- en smaakstoffen. Sybille plukt de druiven zo laat mogelijk, opdat deze de tijd hebben ‘karakter’ te ontwikkelen. Het resultaat is verbluffend!