25. De Iuliis | ‘Aged Release’ Semillon

Fraaie schittering in het glas, een uniek spanningsveld tussen de zuren en het citrusfruit met limoen en citroen in de boventoon met mooie mineraliteit. Grote concentratie van het fruit. Zeer fraaie lange afdronk.

De Iuliis
Het was in de Jaren 60 van de vorige eeuw dat de van oorsprong Italiaanse familie De Iuilliss neerstreek in de Lower Hunter Valley, grofweg zo’n 100 kilometer boven Sidney aan de kustlijn. De passie voor wijn komt tot uiting wanneer Joss en Anna in 1990 een wijngaard aanplanten van zo’n 20 hectaren. Het resulteerde in fantastisch fruit, echter zonder de juiste kennis en talent zagen zij zich genoodzaakt de druiven te verkopen aan de beste namen in de Hunter Valley. Pas in 1999, het moment dat hun zoon Michael afstudeerde aan de universiteit van Adelaide op Oenologie werd hun droom werkelijkheid, zelf de wijn produceren. De investering werd gedaan, een eigen“State of the Art” winery met dito kelder die vanaf de vintage 2001 in gebruik werd genomen. Michael blijkt een groot talent, gebruikt enkel het fruit van de wijngaarden van de familie en heeft direct een duidelijke focus. Grote, frisse wijnen maken die representief zijn voor de herkomst Hunter Valley. Een uniek gebied vanwege de lichte zeebries door de wijngaarden, de hoge luchtvochtigheid en het overwegend mediterraan klimaat. Daarbij leent de bodem zich uitstekend voor wijnbouw, een combinatie van leem, klei en rode klei. Het is helder dat Michael enkel voor de grootste kwaliteit gaat die hij kan behalen, lage rendementen van de wijnstokken om de juiste concentratie maar ook de expressie van zijn terroir te laten spreken in het glas. Terecht is de familie trots op de wijnen die hun familie naam dragen, unieke wijn van een door passie gedreven familie!