18. Domaine Luneau-Papin | La Grange - Muscadet de Sevre et Maine sur Lie

Muscadet, ook wel bekend onder de naam Melon de Bourgogne, is een druif die oorspronkelijk afkomstig is uit de Bourgognestreek. In de wijngaarden rond Nantes en de Atlantische Loirestreek werden door de strenge winter van 1709 zoveel wijnstokken verwoest dat er een nieuw ras nodig was, waarna de Melon werd geïntroduceerd. Sindsdien wordt deze druif uitsluitend gebruikt voor de productie van de lichte droge witte wijn Muscadet, die volledig is gemaakt van de Melon-druif. Daardoor is de druif zelf vaak bekend als Muscadet.

'La Grange' is een assemblage van oude stokken van kleine percelen rondom Le Landreau met een bodem van micaschist. De wijn verbleef zeven maanden sur lie, waarna hij werd gebotteld.

Domaine Luneau-Papin
Domaine Luneau-Papin uit het subgebied met de beste reputatie, Sèvre et Maine, wordt gerekend tot de top van muscadet. Deze rockster van de streek maakt een duizelingwekkend aantal cuvées. Elk perceel wordt apart gevinifieerd, opgevoed en gebotteld. De unieke eigenschappen, die ontstaan door de bodemsamenstelling en ligging van de wijngaard, krijgen op deze manier de aandacht die ze verdienen. Het domein van de familie Luneau gaat al negen generaties over van vader op zoon, maar bestaat in zijn huidige omvang van 45 hectare sinds Pierre Luneau trouwde met Monique Papin. Het domein bewees onlangs nog het bewaarpotentieel van melon de bourgogne als geen ander te kunnen demonstreren: hun cuvée ‘Excelsior’ uit oogstjaar 2007 kreeg in de Decanter muscadet special als enige 99 punten!