12. Bodega Amalaya | Amalaya Blanco

Een wijn met een zacht, fris karakter. De heldere, lichtgele wijn heeft in de neus duidelijk herkenbare bloesemaroma’s van de torrontés, aangevuld met frisse appel en citrusfruit. Zacht en delicaat van smaak, met een volle, bijna zoete aanzet gevolgd door frisse, minerale tonen en een vleugje honing. De afdronk is lang en fris.

Bodega Amalaya
Donald Hess, telg uit een Zwitserse familie die zich al sinds 1844 bezig hield met het brouwen van bier en met minerale waterbronnen, bracht de familietraditie op een hoger plan en reisde vanwege zijn liefde voor wijn over de hele wereld, op zoek naar de mooiste wijngebieden. Nadat hij in Californië zeer succesvol was gestart met wijn maken in de Napa Valley werd zijn belangstelling gewekt voor Argentinië, door het proeven van een prachtige Malbec uit de Salta-regio. Hij vond een kleine, oude wijngaard met de potentie om een zelfde sublieme wijn te maken. Het duurde jaren voordat de wijngaard op die vrijwel onmogelijke plek gerevitaliseerd was, maar met zijn geduld, kennis en ervaring bracht hij de wijngaard terug in goede conditie. Ook bleef hij nieuwsgierig naar nabijgelegen wijngaarden en druivenrassen. Daarmee gaf hij een grote impuls aan de wijnmakerij in de Calchaqui Vallei. Deze vallei in het noorden van Argentinië ligt op een hoogte tussen de 1600 tot 2000 meter en behoort tot de hoogst gelegen wijngebieden ter wereld. De familie Hess werkt hier met een aantal wijnhuizen aan prachtige, harmonieuze wijnen.

Eeuwenlang hebben boeren in de Cafayate woestijn offers gebracht in de hoop op het wonder van een overvloedige oogst. ‘Amalaya’ betekent ‘hoop op een wonder’ in de lokale Indiaanse taal, en staat voor het wonder waar Donald Hess op hoopte om water te vinden in de kurkdroge woestijn. Het wijnhuis Amalaya is exemplarisch voor de wijnhuizen in de noordelijke Calchaqui Vallei. Vooral Torrontés, Malbec, Tannat en Cabernet Sauvignon doen het hier uitstekend door 350 dagen zon, grote temperatuurschommelingen en een rotsige zandbodem. De vele zonuren en de koele nachten geven druiven met frisse zuren en een hoge concentratie aan fruitaroma’s. Wat Amalaya zo bijzonder maakt is de combinatie van duurzame, hypermoderne technologie en het voortdurend zoeken naar nieuwe combinaties van druivenrassen die goed gedijen in dit droge gebied met de enorme temperatuurschommelingen. Het resultaat: harmonieuze, frisse en elegante wijnen vol fruit en spice.