2. Palacio de Bornos | Colagón

In de Colagón brengen de wijnmakers verdejo, dé druif uit deze wijnstreek samen met een klein deel viura. De eigenschappen van deze druiven vullen elkaar perfect aan: verdejo zorgt voor goede zuren, groene tonen en exotische aroma’s, terwijl viura een soepele fruitigheid toevoegt. De druiven zijn afkomstig van kalkrijke en hooggelegen wijngaarden en worden in de nacht of vroege ochtend geoogst en snel naar de koele kelders gebracht. Daar volgt een ‘macération pelliculaire’ ofwel koude inweking. Tijdens dit proces komt het sap in contact met de druivenschillen, die de typische geur- en smaakexpressie geven. Hierna worden de druiven zacht geperst en vergist op een lage temperatuur (16-18°C). De wijn blijft tot aan de botteling ‘sur lie’ (op de fijne gistsporen), wat zorgt voor balans en diepgang.

Palacio de Bornos
Het wijngebied Rueda ligt ruim 150 kilometer ten noordwesten van de stad Madrid. Uitgestrekte hoogvlakten en zachtglooiende heuvels, slechts af en toe onderbroken door een rivierdal, bepalen hier het landschap. De druivenstokken profiteren in deze gebieden van een voortreffelijke bodem. Als geen andere staat de streek Rueda model voor het nieuwe Spanje, waar oude tradities de afgelopen jaren een verrassend moderne invulling hebben gekregen. Op Palacio de Bornos wordt hard gewerkt om goede, perfect rijpe druiven te kunnen oogsten. Het vinden van de ideale balans tussen extract en verfijning is waar het hen om te doen is. De wijnen worden dan ook met de grootst mogelijke zorg gemaakt.